Hoe verwarmen infraroodstralers de lucht?

infraroodstralers de lucht

Misschien herinner je je dat je op school over golflengten hebt geleerd of weetjes over infraroodtechnologie hebt opgepikt uit tv-commercials, maar de meeste mensen begrijpen niet echt hoe infraroodstralers werken. Het is gemakkelijk om te denken dat ze alleen maar de lucht verwarmen, maar de waarheid is veel complexer dan dat.

infrarood verwarming

Infraroodstralen maken feitelijk deel uit van het elektromagnetische spectrum dat onzichtbaar is voor het menselijk oog. De zon zendt naast zichtbaar licht en ultraviolette straling ook infraroodenergie uit, maar het is het onzichtbare deel van het spectrum dat we als warmte ervaren. Een infraroodstraler werkt door onzichtbare stralen uit te zenden en de warmte van objecten zoals meubels en muren te absorberen. De geabsorbeerde warmte wordt vervolgens in de vorm van stralingsgolven terug de kamer in afgegeven. Het resultaat is warmte die sterk lijkt op de warmte die uit een houtkachel komt.

Infrarood verwarming kan zowel aan de muur als aan het plafond worden gemonteerd voor een optimale warmteverdeling. Met een thermostaat regel je de temperatuur precies zoals jij het wilt.

In tegenstelling tot convectieverwarming verwarmt infraroodverwarming de omgevingslucht niet. De uitgezonden infraroodstralen verwarmen alleen het object waarop ze gericht zijn, waardoor ze efficiënter en sneller zijn. Dit kan echter ook een nadeel zijn, omdat de warmte vrijwel direct stopt als je de kachel uitzet. Daarentegen wordt de verwarmde omgevingslucht in een convectieverwarmer steeds warmer terwijl deze circuleert en de koudere lucht naar de vloer wordt geduwd.

Hoe verwarmen infraroodstralers de lucht?

Een ander groot voordeel van infraroodverwarming is dat het de omgeving niet uitdroogt en het ademen niet bemoeilijkt. Dit is belangrijk voor mensen die last hebben van allergieën, omdat het schimmelvorming kan voorkomen en vocht kan verminderen. Infraroodverwarming kan ook helpen geurtjes te verminderen, omdat er geen bijproducten van brandende brandstoffen ontstaan.

Sommige infraroodverwarmers zijn ingebouwd in kasten die koel aanvoelen en gebruiken ventilatoren om de uitgestraalde warmte te verspreiden. Dit voorkomt dat ze brandgevaarlijk worden, wat vaak het geval is bij oudere apparaten met spoelen die heet genoeg kunnen worden om de huid te verbranden. Andere units kunnen de warmte verspreiden zonder gebruik te maken van spoelen. De resulterende eenheden zijn veiliger in gebruik in de buurt van kinderen en huisdieren en zien er ook veel aantrekkelijker uit.

Als uw infraroodstraler niet werkt, zijn er verschillende mogelijke oorzaken. Denk hierbij aan een onvoldoende stroomvoorziening, een defecte thermostaat, geblokkeerde of vuile verwarmingselementen en problemen met de ventilator of de luchtstroom. Als u niet kunt achterhalen waardoor het probleem wordt veroorzaakt, kunt u overwegen contact op te nemen met een professionele technicus voor hulp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *